Eer De Haan

Muziektheater over het leven en werk van Jacob Israël de Haan

Synagoge Groningen

vr 21 jun. t/m zo 23 jun. 2024

Kies datum en aanvangstijd

21
jun
2024
21
jun
2024
23
jun
2024
23
jun
2024

Muziektheater over het leven en werk van Jacob Israël de Haan

Eer De Haan

'Eer De Haan' is een muziektheatervoorstelling over het leven maar vooral werk van Jacob Israël de Haan. Een uur lang smullen van de avonturen, dromen, ambities, talenten en de wroegingen van een uiterst belangrijke Nederlander.

Over Jacob Israël de Haan
Jacob Israël de Haan (1881-1924) was schrijver/dichter, jurist, docent, journalist en homoseksueel. Zijn romans Pijpelijntjes en Pathologieën schokten de Nederlandse literaire wereld en samenleving.

Als Zionist vertrok Jacob Israël de Haan naar Palestina. Hij maakte een switch naar de orthodoxe kant om uiteindelijk een ambassadeur te worden voor een vreedzame samenleving tussen Zionisten en orthodoxe Joden. Honderd jaar geleden, op 30 juni 1924, werd hij geliquideerd. De eerste politieke moord op een Nederlander in den vreemde.

Romans, essays, honderden kwatrijnen en journalistieke copy vormen zijn nalatenschap. Zijn bekendste dichtregel staat gebeiteld in het homomonument te Amsterdam: Naar liefde zulk een mateloos verlangen.

Over de voorstelling
Over het leven en werk van Jacob Israël de Haan maakt Schout bij Nacht een voorstelling. Een postmoderne doorgecomponeerde opera vol Jiddische levensliederen, Jordanese opera en Italiaanse liederlijke melodieën.

De première van Eer De Haan is op vrijdag 21 juni in de Synagoge van Groningen. De Amsterdamse première is op zondag 30 juni (sterfdag van De Haan) in de Balie.

Makers
Eer De Haan is een voorstelling van Schout bij Nacht. Van en met Jan-Roelof Bathoorn, Jelte Fossen, Daniël Wajsenblum en Dio van Velden.

Na Courtisane (over de Franse renaissanceschrijfster Louise Labé) en Spierliederen (over Arnold Spauwen) is Eer De Haan de derde productie van Schout bij Nacht met een literaire achtergrond.

Locatie:

Synagoge Groningen
Folkingestraat 60
9711 JZ Groningen

Beeldrechten:

Foto: Joram Krol

Organisatie:

Stichting Schout bij Nacht

Telefoon: 06 - 37 03 29 66
E-mail: info@schoutbijnacht.nl

Stichting Schout bij Nacht

Met dank aan

Zoeken in de website

Gevonden: